Olika begrepp vid husköp och bolån
När det är dags att köpa hus eller bostadsrätt för första gången kommer du stöta på massor och nya begrepp och mängder av frågor kommer komma. Hur fungerar bolån? Vad är pantbrev? Vi tänkte försöka reda ut några av de begrepp som förekommer vid köp av bostad.
Lånelöfte
Det första du bör göra när det är dags att köpa bostad, oavsett om det är hus, villa eller bostadsrätt det är att skaffa ett lånelöfte. Ett lånelöfte innebär helt enkelt att du får ett löfte från långivaren, en bank som ger ett löfte på att du får låna dessa pengar. De flesta banker erbjuder denna tjänst online, du använder deras hemsida för att uppge hur mycket du tjänar, har du några andra lån, har du en medsökande och så vidare. Ser allt bra ut och du inte har några betalningsanmärkningar får ett lånelöfte för ett bolån. I vanliga fall är gäller lånelöftet i 6 månader. Detta kan vara bra att skaffa om du ska börja gå på visningar, då vet du hur mycket du får låna och var din gräns går, ifall det till exempel blir budgivning.
Bolån
När du väl har ditt lånelöfte, du vunnit en budgivning och det är dags att köpa bostaden då är dags för själva bolånet. Banken för endast låna ut 85% av bostadens värde, detta är enligt lag. Resterande 15% måste du ha själv, eller låna någon annanstans, då blir det förmodligen ett blanco-lån vilket innebär högre ränta.
Det finns även en annan möjlighet, det är om till exempel en förälder eller släkting går in med sitt hus som säkerhet, förutsatt att de har utrymme i sin husvärdering. Detta innebär att de 15% du behöver själv finns istället i ytterligare ett hus. Detta innebär i praktiken att du eventuellt kan få två bottenlån istället för ett bottenlån och ett topplån.
Som nämnt tidigare finns det två typer av lån som ingår i bolånet. Dessa är bottenlån och topplån där topplånet är lite dyrare och måste amorteras i snabbare takt. Bottenlånet består oftast av 75% av värdet med topplånet då består av ca. 10%. Vidare brukar bottenlånet vara uppdelat i flera delar med olika bindningstider, detta för att sprida risken ifall räntan går upp eller ner.
Pantbrev
Pantbrevet kan man enkelt förklara som bankens säkerhet. Pantbrev tillhör fastigheten. Det måste finnas pantbrev som täcker hela lånet, alltså 85% av köpesumman. Finns det inte pantbrev som täcker detta gå det bra att ta ut nya, då tillkommer det dessvärre en avgift på 1,5% av den summas du måste ha pantbrev för. Det kan också tillkomma administrationskostnad hos banken då det är dom som sköter detta.
Hör av dig till din bank ifall du har frågor kring deras rutiner kring bolån.
Skribent: findersse
Denna skribent har publicerat 1 artiklar.