Hur man kan använda yoghurt i LCHF
Yoghurt är ett väldigt användbart livsmedel när man följer en kosthållning som inte tillåter att man äter mycket kolhydrater. Naturell yoghurt innehåller i regel väldigt lite kolhydrater, men en betydande del fett vilket är särskilt användbart inom LCHF-kosten. Detta gäller förstås osötad yoghurt, och inte den populära typen av sötad fruktyoghurt som säljs under varumärken som Yoggi. Inte heller drickyoghurt kan klassas som en LCHF-kompatibel typ av yoghurt eftersom sådana innehåller socker och kolhydrater från de industriellt framställda smakämnen som de är smaksatta med. Yoghurt med en högre fetthalt och en lägre kolhydratinnehåll kan dock användas till en mängd olika saker. Müsli, såser, röror, bröd och desserter går alla att göra med en bra yoghurt. Om du vill läsa mer om vad man kan göra med yoghurt så kan du gå in på www.lchf-frukost.net.
Turkisk, grekisk och rysk yoghurt
Ett betydligt bättre alternativ till de sockerfyllda fruktyoghurtarna och de fettsnåla naturella yoghurtarna som Arla och Skånemejerier gör är de fetare naturliga yoghurtsorterna från det svenska mejeriet Lindahls. De producerar tre typer av yoghurt som alla har en fetthalt på minst 10 % och inte innehåller mer än 5 % kolhydrater – en turkisk, en grekisk och en rysk yoghurt. Den turkiska yoghurten har en mild men syrlig smak och en mycket krämig konsistens. Den passar bra till frukost och mellanmål tillsammans med en god müsli eller lite färska bär. Men det går lika bra att använda den till kalla såser, efterrätter eller matlagning. När man lagar mat med turkiskt yoghurt kan det dock vara bra att veta att såsen inte ska kokas, utan enbart värmas. Turkisk yoghurt går även att använda i bakning. Genom att ersätta smöret i ett brödrecept kan man till exempel få ett mer saftigt och sammanhållet bröd.
Grekisk yoghurt har samma fetthalt som turkisk yoghurt, alltså 10 %, men har en något fastare konsistens. Den grekiska yoghurten tillverkas med en annan typ av bakteriekultur vilket gör att den innehåller mer protein och andra sorters proteiner. Dessa proteiner kan absorbera vätska vilket gör att den lämpar sig bättre i såser som tzatziki där man tillsätter vattenrika strimlade gurkor. Till smaken är grekiskt yoghurt syrligare än turkisk yoghurt.
Rysk yoghurt är den fetaste yoghurten som Lindahlsmejeri tillverkar och har en fetthalt på 17 %. Den är även den mest krämiga yoghurten och har en mildare smak än både den turkiska och grekiska yoghurten. Till skillnad från de andra två sorterna lämpar sig den ryska yoghurten även bättre i matlagning eftersom den kan kokas utan att skikta sig.
Skribent: Folsyra
Denna skribent har publicerat 5 artiklar.