Att tänka på när du anlitar snickare

Skribent: | Publicerat i Hus & Hem

Att hitta en snickare som är duktig, erfaren och prisvärd är kanske inte alltid det enklaste. Men det är i många fall nödvändigt att någon gång anlita en hantverkare eller snickare för ett problem, oavsett om det är en renovering, tillbygge eller något mindre som att bygga en bokhylla eller en bänk.

Den senaste tiden har det funnits mycket oro kring att anlita hantverkare, det har exempelvis sänts program i tv som avslöjar så kallade fuskbyggare. Det är inte alldeles självklart vad man ska tänka på när man ska hyra en snickare, speciellt inte om man inte är händig själv. Vi har därför sammanställt några frågor du bör ställa till en snickare innan du skriver avtal för att säkerställa att företaget vet vad de sysslar med.

1. Erfarenhet

Rent generellt så har en mer erfaren snickare mer kunskap och är duktigare än en nybörjare. Fråga gärna därför hur länge snickaren har arbetat professionellt, och är det en egenföretagre fråga gärna hur länge han drivit det egna byggföretaget.

2. Referenser

Har snickaren varit aktiv och arbetat en längre tid inom yrket så har denne förmodligen ganska gott om referenser. Fråga gärna om bilder, olika projekt och be han gärna förklara vad han gjort för något, hur han gick tillväg. På så vis kanske du får en känsla om snickaren vet vad han pratar om.

Du kan även fråga om telefonnummer till någon tidigare kund, för att helt enkelt ringa och fråga vad denna personen tyckte om arbetat. På detta sätt får en ännu tydligare bild, inte bara av arbetet men även om snickaren som person, sköter han städning, är det tal om förskott etc? Detta är ett snabbt och effektivt sätt att ta reda på mycket information.

3. Be snickaren förklara

Efter du förklarat för snickaren hur uppdraget ser ut och vad som ska göras. Fråga gärna om han kan göra en snabb skiss över projektet och även om han kan förklara hur tankarna går. Detta kan vara ett bra sätt att se ifall snickaren har några idéer direkt och man kan få en känsla ifall han har koll på läget.

4. Övrigt

Avslutningsvis tänkte vi tipsa om det bästa sättet att hitta en snickare. Det är ganska enkelt. Låt oss säga att du är hemma hos en vän eller en bekant. Du ser något hantverk du gillar, det kan vara en altan, trappa eller en vedbo. Fråga helt enkelt din vän om denne var nöjd med arbetet, hur snickaren var etc. Är vännen nöjd så rekommenderar denna gärna snickaren till dig. Mun till mun är oftast det bästa sättet är att hitta hantverkare på. Har du ingen i vänskapskretsen som kan rekommendera en hantverkare, prova att söka på nätet, läsa recensioner på olika sidor, det finns flertalet webbplats som hjälper dig att hitta hantverkare, till exempel ByggarIndex.

Avslutningsvis är det att föredra att kontrollera ekonomin för företaget, så den ser stabil ut. Är det större jobb och mycket pengar se alltid till att kontraktet känns ok.

Skribent:

Denna skribent har publicerat 2 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.