Medljus
Som nybörjarfotograf har man alltid fått höra att man ska ha solen i ryggen, så kallat medljus. Ja, det är förvisso sant, om man är nybörjare har man kanske inte lust att experimentera och man vill ju naturligtvis att alla foton för ifolor.se ska bli bra. När man har blivit lite mer ”varm i kläderna” med kameran, bör man dock fundera över både sidoljus och motljus. Medljuset är nämligen det tråkigaste ljuset av dem alla. Det ger aldrig något riktigt djup i bilden. Vid närbildsfotografering är det dessutom näst intill omöjligt, då du eller kamerautrustningen skuggar motivet.
Sidoljus
Om man då flyttar kameran en bit, så att ljuset kommer på motivet från sidan, får man med ens en mycket mer spännande bild. Sidoljuset ger skuggor som ger liv åt fotografiet. Allra bäst brukar det bli på sen eftermiddag, då skuggorna är längre och faktiskt kan vara ett motiv i sig. Men även en molnig dag, då skuggorna inte är tydliga eller ens finns med på bild, brukar ett sidoljus vara fördelaktigt för motivet.
Blixtljus
Det måste som bekant till någon form av ljus för att det ska kunna bli ett fotografi överhuvudtaget. Om man inte har tillgång till det naturliga ljuset måste man använda blixt. En nackdel med blixt som sitter inbyggt i kameran är att man får det platta, tråkiga medljuset i bilden. Om du har möjlighet och det finns anslutning till kameran, är det en fördel att skaffa sig en separat blixt med ganska lång synksladd. Då har man möjlighet att få ljuset från sidan, vilket ofta ger en bättre och intressantare bild.
Både blixt och naturljus
En del fotografer använder sig av både blixt och naturljus samtidigt. Att blanda dessa två ljuskällor gör man till exempel när man fotograferar snabba insekter i rörelse. För att få en skarp bild, på låt oss säga en flygande geting, krävs en kort exponeringstid. Med riktigt korta exponeringstider krävs det ganska mycket ljus och många gånger är det omöjligt utan blixt. Detsamma gäller om man till exempel ska fotografera gräs eller skira blommor som rör sig i vinden.
Motljus
Du kan även gå ett steg längre genom att vrida dig nittio grader från sidoljuset, då får du motljuset. Här kan man verkligen experimentera. Om solen står väldigt lågt, antingen på morgonen eller sen eftermiddag, kan man förslagsvis fotografera på två olika sätt. Antingen genom att höja kameran och fotografera nedåt, mot solen men man lämnar solen utanför bilden, eller genom att dölja solskivan med motivet. Ju lägre solen sjunker, desto lättare är det att ha med solen på bild, men i gengäld blir det ju som bekant mörkare och mörkare när solen går ner. Det gäller att hitta en balans.
Skribent: franz
Denna skribent har publicerat 2 artiklar.