Olika däck till olika årstider

Skribent: | Publicerat i Bil

Här i Sverige har vi nöjet att få njuta av flera olika årstider och vädret kan vara väldigt varierande, från strålande sol och varma temperaturer på sommaren till många minusgrader, snö, slask och regn på vintern. Att köra bil i ett sådant här klimat ställer stora krav både på chauffören och bildäcken och är bilen inte försedd med rätt sorts bildäck kan det innebära en stor risk för trafiksäkerheten.

Sommardäck

Sommardäck är tillverkade av en särskild gummiblandning som ger mjukhet och elasticitet. I Sverige får man använda sommardäck mellan den 1 april och den 30 november. Eftersom många kör mer på sommaren och perioden då man får använda dessa däck är mycket längre slits sommardäck även snabbare och kan därför behöva bytas ut oftare. Enligt lagen får sommardäck inte ha ett mönsterdjup på mindre än 1,6 mm.

Vinterdäck

Väglaget under vintern kan vara mycket varierande och vara allt mellan slask, snö, is och våt mark. Att köra med sommardäck på den här sortens väglag är mycket farligt och därför ska man enligt svensk lag ha särskilda vinterdäck mellan den 1 december och den 31 mars om vinterväglag råder. För att fungera bra ska vinterdäck inte ha ett mönsterdjup på mindre än 3 mm, och detta finns det även lag på.

Dubbfria däck

Dubbfria däck kan användas på vintern och är tillverkade av en gummiblandning samt ett mönster som är anpassat för vinterväglag. Friktionen på däcken gör att man får ett fast fäste, och därför kallas dessa däck ofta även för friktionsdäck.

Dubbdäck

Dubbdäck ser ut ungefär som dubbfria vinterdäck, med den enda skillnaden att de även är försedda med små dubbar som ger ett extra bra fäste till exempel vid halt väglag.

Mönsterdjup på sommardäck

Våren är här och det börjar snart bli dags att byta ut de bullriga vinterdäcken mot smidigare och tystare däck. Snön har börjat smälta och från och med den 1 april får man enligt lagen använda sommardäck igen. Innan du börjar byta däck lönar det sig dock att kontrollera att de befintliga däcken fortfarande är i bra skick och går att använda ännu en sommar.

Särskild gummiblandning

Sommardäck tillverkas av en särskild gummiblandning som ska klara av en hög påfrestning. Gummiblandningen är hårdare än i vinterdäck och ger både mjukhet och elasticitet vid temperaturer över 7°C, vilket gör att det är både behagligt och tyst att köra med sommardäck, till skillnad mot vinterdäck som ofta upplevs som bullriga. Sjunker temperaturen under 7°C blir gummit däremot hårt och ger däcken en sämre prestanda, vilket är en orsak till att man i Sverige bör använda vinterdäck vintertid.

Mönster och mönsterdjup

Mönstret på sommardäcken är särskilt anpassat för sommarväglag och fungerar genom att leda bort vatten och minska risken för vattenplaning. Då mönstret slits blir väggreppet och bromssträckan sämre, och därför bör man se om sina däck med jämna mellanrum. Det minsta tillåtna mönsterdjupet enligt lag är 1,6 mm, men redan vid mönsterdjup på 3-4 mm försämras köregenskaperna mycket, så det lönar sig inte att skjuta upp däckbytet för länge.

Nya däck?

Eftersom sommardäck används under en längre period och ofta även flitigare än vinterdäck, betyder det även att de slits ut fortare. Om det är dags för dig att byta till nya däck kan du hitta ett stort utbud av däck hos Molway. Jämför priser och läs recensioner för att hitta de bästa däcken till det förmånligaste priset!

Skribent:

Denna skribent har publicerat 20 artiklar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Additional Articles From ‘Bil’